Znudzony kurczakiem? Wypróbuj ten niezwykły przepis na filety w orzechowej panierce

Kurczak wydaje się klasycznym mięsem na naszych stołach. Tak klasycznym, że według wielu nie da się już nic nowego z nim wymyślić. To jest zaś bardzo duży błąd.
Kurczak to bowiem bardzo proste w obróbce mięso, dzięki czemu wiele przyjmie na klatę. Możemy z nim eksperymentować na wiele sposób, próbować zaskakujących połączeń. Wytrzyma więcej pomysłów niż inne mięsa.
Dzięki temu możemy odkrywać zalety piersi kurczaka na wiele różnych sposób. Na przykład wypróbować piersi kurczaka w orzechowej panierce.

Do zrobienia piersi kurczaka w orzechowej panierce potrzebujemy :

  • dużej piersi z kurczaka – przynajmniej do zrobienia dwóch porcji,
  • jednego jajka
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • dwóch łyżek masła,
  • sól,
  • olej roślinny.

Przygotowanie

Kurczak w orzechowej panierce jest jednym z prostszych i ciekawszych przepisów na obiad. Jego przygotowanie rozpoczynamy standardowo – kroimy pierś kurczaka w poprzek i tłuczemy filety, tak by miały grubość około 2 centymetrów.
Doprawiamy je solą.
Następnie siekamy orzechy włoskie jak najdrobniej. Możemy też za pomocą tłuczka, woreczka i ścierki je roztłuc na mniejsze fragmenty, jeśli nie jesteśmy w stanie ich posiekać.
Wysypujemy je na głęboki talerz lub do miski. Dosypujemy do nich mąkę i mieszamy.
Jajko wbijamy do drugiej miski i roztrzepujemy je widelcem.
Teraz rozgrzewamy patelnię – najlepiej aby na patelni była łyżka masła i trochę oleju roślinnego. Filety obtaczamy najpierw w jajku, potem w panierce z orzechów.
Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
Można je wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, by wchłonął on nadmiar tłuszczu z mięsa.

Dodatki

Tak przygotowany kurczak w orzechowej panierce może być zamiennikiem typowego schabowego. Dobrze też może smakować jako nuggetsy – trzeba jedynie pokroić pierś na mniejsze kawałki. Wtedy pasuje doskonale do niego ketchup jako sos, choć można również zrobić sos z granatu ze szczypiorkiem.
Sprawdzi się również ostry sos, dip czosnkowy lub inny – zależnie od naszych preferencji.